
Rödingfilé med löjrom, blåmusslor och rotfrukter
Ingredienser
- Fiskkillens rödingfilé - 4 st
- Fiskkillens Kalix Löjrom - 4 msk
- Olivolja - 1 msk
- Salt och peppar - 1 tsk
- Rotselleri - 500 g
- Gulbetor - 200 g
- Morötter - 300 g
- Purjolök - 1 liten
- Blomkål - 1/2 huvud
- Blad från spetskål - 200 g
- Rivet skal och saft - 1/2 citron
- Sharlottenlök - 1 st
- Hackad dill - 1 dl
- Salt peppar - 1 tsk
- Blåmusslor - 1 kg
- Sharlottenlökar - 2 st
- Vitlöksklyftor - 2 st
- Kvistar av timjan - 5 st
- Smör - 50 g
- Creme Fraiche - 1 dl
- Salt och peppar
Instruktioner
Gör så här:
Rotfrukter: Sätt ugnen på 175°. Skala alla rotfrukter. Lägg sellerin på en plåt och baka i mitten av ugnen ca 1 tim. Lägg gulbetor, morötter och purjolök på plåten. Fortsätt baka ytterligare 30–45 min. Dela blomkålen i klyftor. Ångkoka dem och kålbladen 2–3 min. Blanda med citron, schalottenlök och dill.
Musslor: Tvätta musslorna, släng de som är trasiga eller inte stänger sig när du knackar på dem. Fräs lök, vitlök och timjan i smör i en stor kastrull. Tillsätt musslorna och koka under lock ca 5 min. Ta upp musslorna och släng de som inte öppnat sig. Vispa i smör och crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Röding: Sätt ugnen på 100°. Lägg filéerna i en smord ugnssäker form. Salta, peppra och baka fisken i mitten av ugnen till 50° innertemperatur 10–15 min. Lägg rotfrukter, kål, röding och musslor på en tallrik. Häll över den varma musselskyn och toppa med en klick löjrom.